Siirry sisältöön

Voittajaesittely: 7.–9. luokat

Jälleen on ollut hieno kilpailukausi Yritys Hyvän parissa! Tänä vuonna esiraati ja kilpailulautakunta päättivät palkita yhteensä 27 kilpailuun osallistunutta työtä. Yritys Hyvä -kilpailuun lähetetyissä töissä nähtiin uusia ideoita, yritteliäisyyttä sekä innovatiivisuutta. Palkituissa töissä korostui erityisesti kekseliäisyys, innostuneisuus ja kyky ryhtyä sinnikkäästi toimeen.

Tällä sivulle esittelemme Yritys Hyvä 2024 kilpailun voittajat 7.–9.-luokkalaisten sarjasta! Näet alla työn esittelyn lisäksi tuomariston kommentin sekä kuvia projekteista, jos niitä on ollut saatavilla. 

Sivujen Taika  

Kiira Karikumpu, Moona Laukkanen ja Ella Lyytinen / Ahmon koulu, Siilinjärvi  

Sivujen Taika on podcastina, jossa kilpailijat haastattelivat kirjailija Jyri Paretskoita. Podcastissa käsitellään lukemista ja yrittäjyyttä. Tekijät tuovat esille lukemisen tärkeyden sekä pohtivat, miten kirjallisuus liittyy yrittämiseen. 

“Taitavasti toteutettu työ, jossa yhdistetään harrastus ja yrittäjyys mukavalla tavalla. Lukeminen ja yrittäjyys oli saatu yhdistettyä podcastissa hienosti onnistuneiden haastattelukysymysten avulla.”  

 

 

 

 

 

Puutarhatontut, haudanhoitopalvelu 

Pihla Kääriäinen ja Juho Kääriäinen / vapaa-ajalla tehty työ, Kotka 

Pihla ja Juho ovat perustaneet yrityksen ja kertovat yrityksensä toiminnasta kilpailutyössään. Nuoret yrittäjät ovat tarjonneet haudanhoitopalveluita, kuten kukkien istuttamista ja kynttilöiden viemistä haudoille. 

“Tämä todelliseen tarpeeseen luotu yritys on opettanut yrittäjiä vastuullisuudesta ja itsensä johtamisesta. Työssä on onnistuttu kuvaamaan huolellisesti yritystoimintaa, joka näyttäytyy laadukkaaana ja lämminhenkisenä palveluna.”  

 

Yrityskuppi  

Sherry Chen, Serena He ja Louna Kiuru / Olarin koulu, Espoo  

Projektissa tekijät loivat pelin nimeltä Yrityskuppi. Yrityskuppi-pelissä on kahvila, jota pelaaja pyörittää 8 päivän ajan. Samalla pelaaja oppii yrittäjyydestä sekä yrityksen perustamisesta ja ylläpitämisestä. 

“Työssä suunniteltu peli esittelee yrittäjyyttä erinomaisen selkeällä tavalla. Työssä on ideoitu luovasti ja hyödynnetty rohkeasti uusia työkalua.”  

 

 

 

 

 

Mutkikas polkusi yrittäjyyteen 

Ronja Laivoranta, Ronja Ojala, Timo Karjalainen ja Pinja Kauhanen / Karakallion koulu, Espoo  

Kilpailutyössä kehitettiin toimiva lautapeli. Pelin tarkoituksena on saada liiketoiminta käyntiin onnistumalla avajaisten järjestämisessä. Pelissä liikutaan pelilaudalla ja peli etenee tehtävä- ja tapahtumakorttien sekä tulo- ja menokorttien avulla. 

“Tässä työssä oli pohdittu yrittäjyyttä laajasti hienosti pelillisellä lähestymistavalla. Kyseisessä työssä näkyy myös hienot yhteistyötaidot projektin teossa!”  

 

Vaikuta, auta ja hyväksy  

Iida Majaus / Hakkarin koulu, Lempäälä  

Kilpailutyö koostui mielipidekirjoituksesta sekä videoidusta puhesta, joissa kirjailija esittelee ja pohtii esteettömyyttä ja sen toteutumista Suomessa. Työssä esitellään monipuolisesti tietoa aiheesta ja tuodaan esiin omakohtaisia kokemuksia. 

“Työ oli hienosti koottu ja herättää myös kuulijan ajattelemaan uusia näkökulmia. Teos on onnistunut mielipideteksti ja puheenvuoro esteettömyyteen vaikuttamiseksi.”  

   

Ote tekstistä/puheesta:

”Esteellisyys on syrjintää. Jos liikuntakykyinen ihminen voi siirtyä julkiseen tilaan ilman ongelmia, miksei myös pyörätuolia käyttävä voisi tehdä niin? Käytännössä liikuntarajoitteinen on suljettu ulos julkisesta tilasta, joka ei ole reilua. Perustuslaissa kielletään syrjintä moneen otteeseen, esimerkiksi yhdenvertaisuuslain 8. pykälässä, jossa vedotaan siihen, että ketään ei saa syrjiä esimerkiksi iän, alkuperän, terveydentilan tai vammaisuuden perusteella.”

La boulangerie d´Emma  

Emilia Riikonen, Emilia Linna, Ida Leppänen ja Helen Purovesi / Karakallion koulu, Espoo  

Tässä työssä on luotu tarina leipomoyrityksen perustamisesta ja kuvitettu tarinaa askartelun kautta. Tarina kertoo, kuinka tie yrittäjäksi ei ole helppo, vaan haasteita ja yllättäviä tilanteita voi tulla eteen. Kyseinen yrittäjyystarina saa onnellisen päätöksen, koska päähenkilö jaksaa sinnikkäästi tavoitella unelmiaan. 

“Tässä tiimityönä syntyneessä teoksessa yrityksen arvot ja tarina tulevat hyvin esille! On nerokas idea luoda tarinaa ja kuvittaa askartelun avulla. Upeita kädentaitoja on hyödynnetty luovasti yritysaiheen parissa.”  

 

Isoisän isän tarina  

Rovin Aoso / vapaa-ajalla tehty työ, Forssa 

Kilpailutyö on kirjoitelma, jossa kirjoittaja kuvaa isoisänsä isän tarinan selvitymisestä ja yrityksen perustamisesta. Vaikeat lapsuuden olosuhteet eivät estäneet yritystoiminnan perustamista. Yritystoiminta alkoi oliivipuutarhasta ja laajeni kokonaisen oliiviöljy- ja saippuatehtaan perustamiseen. 

“Tässä kilpailutyössä tekijä on kirjoittanut inspiroivan yrittäjyystarinan. Tarina on kauniisti kerrottu ja siinä tulee hienosti esille yrittäjämäisen asenteen ja toiminnan positiivisia vaikutuksia.”  

Keskustelutaidot kuntoon nyt!  

Kaisa Pohjanmaa / Olarin koulu, Espoo  

Kilpailutyössään nuorisovaltuuston jäsenenä toimiva Kaisa pitää puheenvuoron nuorten poliittisen toiminnan haasteista ja siitä kuinka puolueiden yhteistyön sujuvuutta voidaan ylläpitää keskustelutaidoilla ja suvaitsevaisuudella. Videolla pääsemme samalla myös tutustumaan Espoon valtuusto taloon. 

“Työ on selkeä ja perusteltu kannanotto, jossa on hienoa analyysiä! Työ oli omakohtainen, rohkea ja innostava.” 

 

OIS merch (rebrandED)  

Chinmayi Krishnakumar, Zuzanna Filist-Bazia ja Emmi Sortino / Oulun kansainvälinen koulu, Oulu  

Oppilaat suunnittelivat ja uudistivat koulun logon sekä iskulauseen. Tekijät kehittelivät lisäksi tuotteita koulun uudella logolla. 

“Tässä nerokkaassa ja visuaalisesti onnistuneessa kilpailutyössä löytyy selkeää pohdintaa oman koulun tunnuksen uudistamisesta. Työstä hehkuu mielenkiinto aihetta kohtaan.”  

 

  

eKaulapanta  

Kaisa Alatarvas / Viherlaakson koulu, Espoo  

Työn tekijä on suunnitellut lemmikkien elektronisen kaulapannan. Ideoinnissa on huomioitu monia ongelmia, joita lemmikkien omistajat saattavat kohdata. Kaulapannassa on muun muassa kamera, GPS-paikannin sekä erilaisia mittareita. 

“Työ on tarkka muotoiluprojekti, joka on selkeästi esitetty ja perusteltu. Työssä tuodaan uutta ajattelua jo olemassa oleviin ratkaisuihin täydentäen meille tuttuja tuotteita uusilla ominaisuuksilla ja oivalluksilla.”  

     

Väinämö Virtanen  

Victoria Holtmanns  / Mäntysalon koulu, Klaukkala

Tämä kilpailutyö on novelli nuoresta Väinämöstä, jossa hän alkaa onnistumisten myötä uskoa itseensä ja kykyihinsä. Novelli sisältää myös runoja ja lisäksi tekijä syventää aihetta perustelemalla tekemiään valintoja tarinan lopussa. 

“Tässä kielellisesti lahjakkaassa kirjoitelmassa Väinämöinen on tuotu hienosti nykypäivään! Työssä löytyy upeita runoja tekstin sisällä ja lopussa hyvää pohdintaa ja perusteluja tehdyille valinnoille.”  

Ote kirjoitelmasta:

”Kävelin ulos vedestä ja käännyin järveä päin. Se ei ollut iso, mutta isompi kuin lampi. Sitä ympäröi tiheä koivumetsä ja kalliot. Tämä oli minun turvapaikkani. Paikka johon pakenin maailmalta.”

HappyBurrows  

Roosa Kivitalo / Hakkarin koulu, Lempäälä  

Kilpailutyössä kehiteltiin hamsterihäkki, jota voidaan muunnella tarpeen mukaan omalle lemmikille sopivaksi. Häkkiin on suunniteltu mekanismi, jotta se olisi helposti kasattavissa, muuteltavissa ja suurennettavissa häkin lisäosien avulla. 

“Työn tekijä on sinnikkyydellä paneutunut suunnitteluhaasteeseen ja hyödyntänyt ratkaisuun monipuolisesti omia taitojaan. Projektista on syntynyt kekseliäs ratkaisun laajan suunnitteluprosessin kautta.” 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa