Siirry sisältöön

Esittele ja kerro omasta harjoitusyrityksestäsi.  

Haluaisitko perustaa oman kiskan? Tai ulkoiluttaa naapureiden koiraa ja saada siitä palkkaa? Tai voisitko auttaa isovanhempia älylaitteiden käytössä ja ansaita sillä taskurahaa? Vai oletko jo toteuttanut jotain näistä?

Tehtävän voi tehdä yksin tai yhdessä.

Tehtävän teema: Ammatit ja yrittäjyys

Yritys on työpaikka, jossa työskentelee yksi tai useampi ihminen. Yritykset myyvät tuotteitaan tai palveluitaan. Jotkut yritykset myös valmistavat itse tuotteitaan. Yrityksen tavoite on ansaita enemmän rahaa kuin käyttää sitä. Yrittäjäksi sanotaan henkilöä, joka omistaa yrityksen. Idean ja innostuksen omalle yritykselle voi saada omista vahvuuksista, taidoista ja osaamisesta. 

Oletko itse kokeillut oman harjoitusyrityksen pyörittämistä tai suunnitteletko sellaista? Harjoitusyritys voi olla esimerkiksi pop-up kiska kotikadulla tai päiväkodin tai koulun vanhempainillassa, siivousta tai vaikka itse tekemien synttäri- ja joulupostikorttien myyntiä.

KILPAILUTYÖ: 

Palauta kilpailutyönä vapaamuotoinen esitys, juliste tai video, jossa kerrot ja esittelet oman harjoitusyrityksesi. Kerro, millaisia tuotteita tai palveluita harjoitusyrityksesi myy. Kenelle ne on tarkoitettu? Kerro erityisesti, jos olet jo kokeillut myydä tuotteitasi tai palveluitasi. Voit myös esitellä harjoitusyrityksen idean, jota haluaisit kokeilla ja toteuttaa tulevaisuudessa.

Alla muutamia apukysymyksiä tehtävän tekemiseen:

 • Mistä sait idean harjoitusyrityksellesi?
 • Mikä on harjoitusyrityksesi nimi?
 • Onko harjoitusyritykselläsi omaa logoa tai mainosta?
 • Millaisia tuotteita tai palveluita harjoitusyrityksesi myy?
 • Kenelle myytävä tuote tai palvelu on tarkoitettu?

VINKKEJÄ TEKEMISEEN: 

 • Työskentelyn voi aloittaa pohtimalla, millaisia ammatteja lapset tietävät etukäteen. Tietävätkö he, mitä heidän huoltajansa tekevät työkseen? Onko lapsilla omaa unelma-ammattiaan? Voitte etsiä erilaisissa ammateissa työskentelevien ihmisten kuvia, esimerkiksi sanomalehdistä.
 • Yrityksistä keskustelun voi aloittaa esimerkiksi leikkaamalla lehdistä kuvia erilaisista yrityksen logoista, joita lapset tietävät.  Keskustelukysymyksiä työskentelyyn:
  1. Mikä on mielestänne yritys?
  2. Mitä yrityksiä tiedät? Onko lähiympäristössänne jotain yrityksiä? 
  3. Tunnetteko jonkun, joka on yrityksessä töissä? 
  4. Millainen yritys olisi kiva olla olemassa? Mitä yritys tekee?  
  5. Mitä yrityksessä tapahtuu päivän aikana?

OPPIMISTAVOITTEET: 

 • Rohkeus
 • Omien vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen
 • Kyky muuttaa ideat toiminnaksi

Jaa sosiaalisessa mediassa