Siirry sisältöön

Arvostan!

Tee kuva-albumi tai kirjoita työstä ja arvoista.

Tee kuva-albumi tai kirjoita työstä ja arvoista

Uusimman Nuorisobarometrin mukaan lähes 90 % nuorista toivoo, että työ vastaa omia arvoja ja on merkityksellistä. Se ei saa olla vain keino ansaita rahaa tai moraalinen velvollisuus.

Valitse joko a-, b- tai c -tehtävä.

a) Tee kuva-albumi, johon otat erilaisia kuvia arvoista, jotka koet tärkeäksi ja haluat tulevaisuuden työsi vastaavan. Liitä mukaan teksti, jossa tarkemmin kerrot kuvista ja niiden esittämistä arvoista. Miksi kyseiset arvot ovat sinulle tärkeitä? Miten niiden tulee näkyä työssäsi/työpaikassasi?

b) Kirjoita pohdiskeleva essee, jossa kerrot yrityksistä ja minkälaisiin arvoihin niiden on sitouduttava tulevaisuudessa, jotta ne kiinnostuvat nuoria työpaikkoina. Voit pohtia myös toimeentulon, rahan ja omien arvojen välistä suhdetta; voiko työstä mielestäsi kieltäytyä, jos se ei vastaa omia arvoja? Entä miten työ vaikuttaa identiteettiin ja näkemykseen omasta itsestä tai miten muut näkevät meidät?

Halutessasi voit lukea virikkeeksi artikkelin Nuoret hakevat työltä merkitystä ja vapautta, yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia ja kolumnin Jos ihminen joutuu työssään toimimaan arvojaan vastaan, hän voi huonosti

c) Työ voi olla väline muuttaa maailmaa paremmaksi. Suomessa esimerkiksi on mahdollista perustaa sosiaalinen yritys. Sosiaalinen yritys on kuin mikä tahansa yritys, joka tuottaa tuotteita ja/tai palveluilta markkinoille ja tavoittelee voittoa. Sen tarkoituksen on kuitenkin myös luoda työpaikkoja osatyökuntoisille ja työttömille. Kirjoita teksti joko mielikuvitusyrityksestä tai liittyen todelliseen halukkuuteesi perustaa yritys, joka yrittää muuttaa maailmaan paremmaksi ja jolla on yhteiskunnallinen tavoite.

Inspiraatioksi voit lukea Susanna Pykäläisen yrityksestä, joka parantaa maailmaa omenoilla.

Muista laittaa työhösi oma nimesi, oppilaitoksesi nimi sekä kilpailusarja ja tehtävän nimi (sarja 4, yksilötyö: Arvostan!).

Jaa sosiaalisessa mediassa