Siirry sisältöön

Unelmieni ammatti 

Piirrä sarjakuva tai tee juliste unelmiesi ammatista.  

Piirrä sarjakuva tai tee juliste unelmiesi ammatista.

Millaisia aikuisten työtehtäviä ja ammatteja päiväkodissanne tai koulussanne on? Mitä kaikkea aikuiset voivat tehdä työkseen? Mikä on erikoisin ammatti, jonka tiedät? Mitä osaamista eri ammateissa tarvitaan? Mikä on mielestäsi yritys? Mitä yrityksiä tiedät? Millainen yritys olisi kiva olla olemassa?  Pohdi tämän jälkeen, mikä on sinun unelmiesi ammatti.

Tutustu ensin erilaisiin ammatteihin ja yrityksiin. Piirrä sitten kilpailutyönä oma juliste tai sarjakuva unelmiesi ammatista.  

Opettaja, ohjaaja vai vanhempi voi auttaa esi- tai alkuopetuksen oppilasta sarjakuvan käsikirjoituksessa sekä tekstien kirjoittamisessa tai kirjoittaa tekstin oppilaan sanelun mukaan.

Vinkkejä sarjakuvan tekemiseen:  

  • Sarjakuva on joukko kuvia, jotka muodostavat tarinan. Kuvissa voi olla tekstiä puhekuplissa ja kuvateksteissä. 
  • Idea: Sarjakuvasi aiheena on unelmiesi ammatti. Mitä ja miten haluat kertoa aiheesta?  
  • Käsikirjoitus: Miten sarjakuvasi etenee alusta loppuun eli mikä on tarinasi juoni? Juonen vaiheita sarjakuvassa on yleensä alku, keskikohta ja loppu. Keskikohdassa tapahtuu yleensä käänne, yllätys ja muutos. 
  • Piirtäminen: Kun idea ja käsikirjoitus ovat valmiit on aika aloittaa sarjakuvan piirtäminen. Piirtäminen alkaa luonnostelemalla hahmoja ja tapahtumapaikkoja, ja päättyy sarjakuvan viimeistelyyn eli valmiiksi tekemiseen. 

Vinkkejä julisteen tekemiseen:  

Mikä on sinun unelmiesi ammatti?

VINKKEJÄ TEKEMISEEN 

  • Työskentelyn voi aloittaa pohtimalla, millaisia ammatteja lapset tietävät etukäteen. Tietävätkö he, mitä heidän huoltajansa tekevät työkseen? Onko lapsilla omaa unelma-ammattiaan? Voitte etsiä esimerkiksi erilaisissa ammateissa työskentelevien ihmisten kuvia, esimerkiksi sanomalehdistä. Voitte myös lähteä tutustumiskävelylle päiväkodin tai koulun lähiympäristöön ja havainnoida, millaisia yrityksiä ja ammatteja sieltä löytyy.
  • Opinkirjon Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus –teeman tehtäväpaketista löydät myös tehtäviä, miten lähteä käsittelemään yrittämistä ja yrityksiä lasten kanssa.  
  • Opettaja/ohjaaja: Voit lähteä myös ensin keskustelemaan lasten kanssa ammateista ja yrityksistä Suomen Uusyrityskeskuksen Väritä Yritysunelmia -väritystehtävien avulla.  
  • Opettaja/ohjaaja: Katsokaa video 100 ammattiosaajaa – lapset kertovat –video ja jutelkaa tämän jälkeen ammatteista ja yrittäjistä. 
  • Voit halutessasi tutustua Ylen piirustuskouluun. 
  • Opettaja/ohjaaja: Voit tutustua myös Aikakauslehtien liiton Sarjiskoneeseen ja Kemin Lastenkulttuurikeskuksen oppaaseen sarjakuvien piirtämisestä. 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa