Siirry sisältöön

Lelujen uusi elämä

Mitä leluille tapahtuu, kun niitä ei enää käytetä? Miten ne saisi uusien leikkijöiden käyttöön? Voisiko rikkinäisistä leluista tehdä jotakin uutta? Keksi, miten kaatopaikalle päätyvien lelujen määrää voi vähentää.

Tehtävän voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä. 

Mitä vanhoille leluille tapahtuu? 

Vanhoja leluja myydään tai annetaan usein kirpputoreilla tai netissä, mutta moni lelu päätyy silti edelleen kaatopaikalle. Miten ehjät lelut saataisiin entistä tehokkaammin seuraaville leikkijöille? Voisitko perustaa lelulainaamon tai järjestää lelumarkkinat?  

Kuluneet tai rikkinäiset lelut eivät ehkä enää sellaisinaan ilahduta uusia leikkijöitä. Ideoi, miten niissä olevia materiaaleja ja osia voisi hyödyntää. Voisiko vanhoista leluista tehdä vaikkapa tossut koiralle, koristeita omaan naulakkoon tai pyyhekoukun? Keksi uusia luovia käyttötarkoituksia. Muista kuitenkin, että paristoja tai akkuja sisältävät lelut kuuluvat SER-jätteeseen, eikä niitä saa purkaa itse. 

Ideoi jokin keino tai keinoja vähentää kaatopaikalle päätyvien lelujen määrää. Voit keksiä ideoita lelujen kierrättämiseen, niiden materiaalien uusiokäyttöön tai molempiin. Halutessasi voit myös toteuttaa jonkun ideoistasi.

Kilpailutyö 

Kerro ideoistasi haluamallasi tavalla. Voit esimerkiksi kirjoittaa, piirtää, videoida tai käyttää digitaalisia työkaluja. 

Palauta lisäksi vapaamuotoinen kuvaus kilpailutehtävän tekemisestä. Kuvaus on osa kilpailutyötä. Kerro, mitä vaiheita työn tekemiseen sisältyi, miten työskentely onnistui ja mitä opit. Muista myös mainita, jos käytit työssä lähteitä.

Palauta tiedostot PDF-tiedostona ja/tai kuvatiedostoina (JPG tai PNG). Jos kilpailutyösi sisältää videon tai äänitteen, palauta se YouTube-linkkinä. Videon maksimipituus on 5 minuuttia. Jos kilpailutyö sisältää linkkejä, tarkista niiden toimivuus kopioimalla linkin osoite ja avaamalla se yksityisessä ikkunassa (Incognito-tila).  

Ennen työn lähettämistä lue tarkemmat ohjeet kuvauksen tekemiseen ja kilpailutyön palauttamiseen sekä videon palauttamiseen. 

Tehtävä on kehitetty yhteistyössä opetusneuvos Nina Penttisen (Opetushallitus) kanssa. 

Vinkkejä tekemiseen 

Jaa sosiaalisessa mediassa