Lähilomalla
Mitä kiinnostavia kohteita lähiympäristössäsi on? Kuvittele olevasi matkailuyrittäjä ja suunnittele yhden päivän matkaohjelma valitsemallesi ryhmälle.
Tehtävän voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä.
Suunnittele matkaohjelma
Lähimatkailun suosio on kasvussa, sillä ulkomaanmatkojen sijaan moni valitsee nykyään ekologisen kotimaan matkan. Aina tarvitse lähteä edes omaa kotipaikkakuntaa kauemmas. Läheltäkin löytyy monenlaista nähtävää ja koettavaa.
Kuvittele itsesi matkailuyrittäjäksi. Valitse kohderyhmä ja suunnittele sille koko päivän ohjelma lähiympäristösi matkakohteissa (vähintään kaksi kohdetta). Kohderyhmä tarkoittaa esimerkiksi, että voit suunnitella ohjelman vaikka ryhmälle alakoulun viidesluokkalaisia tai ryhmälle liikuntailtapäivää viettäviä toimistotyöntekijöitä.
Kohderyhmä vaikuttaa siihen, mitä asioita ohjelmaan kannattaa laittaa: voiko esimerkiksi järjestää seikkailua luonnossa tai olisiko tarvetta rauhalliselle kulttuurivierailulle? Huomaa, että matkakohteet voivat olla muitakin kuin matkailijoiden entuudestaan suosimia paikkoja. Suunnittele matkakohteisiin myös tekemistä erilaista tekemistä. Joskus pelkkä katsominen tai kuunteleminen riittää tekemiseksi.
Apukysymyksiä työn tekemisen tueksi:
- Minkä kohderyhmän valitsit ja miksi?
- Montako matkakohdetta valitsit? Miksi valitsit nämä kohteet?
- Mitä tekemistä päivään liittyy eri kohteissa? Miksi valitsit nämä tekemiset?
- Miten ryhmä siirtyy paikasta toiseen päivän aikana?
- Millaista kulutusta/kulumista matkailijat aiheuttavat päivän aikana? Onko kestävän kehityksen mukaisesti vastuullista käyttää valitsemiasi kohteita matkailuun? Miksi on / miksi ei?
Kilpailutyö
Palauta päivän suunniteltu ohjelma kirjoitettuna sekä jonkinlainen kartta siitä, miten ryhmä liikkuu päivän aikana paikasta toiseen. Lisäksi työhön voi liittää piirrettyjä kuvia tai valokuvia päivän kohteista. Mainitut asiat voi palauttaa myös niin, että ne näkyvät videossa (max. 5 min.).
Palauta lisäksi vapaamuotoinen kuvaus kilpailutehtävän tekemisestä. Kuvaus on osa kilpailutyötä. Kerro, mitä vaiheita työn tekemiseen sisältyi, miten työskentely onnistui ja mitä opit. Muista myös mainita, jos käytit työssä lähteitä tai tekoälyä.
Palauta tiedostot PDF-tiedostona ja/tai kuvatiedostoina (JPG tai PNG). Jos kilpailutyösi sisältää videon tai äänitteen, palauta se YouTube-linkkinä. Videon maksimipituus on 5 minuuttia. Jos kilpailutyö sisältää linkkejä, tarkista niiden toimivuus kopioimalla linkin osoite ja avaamalla se yksityisessä ikkunassa (Incognito-tila).
Ennen työn lähettämistä lue tarkemmat ohjeet kuvauksen tekemiseen ja kilpailutyön palauttamiseen sekä videon palauttamiseen.
Vinkkejä tekemiseen
- Tehtävä sopii hyvin esimerkiksi kotiseutua käsittelevien opintojen yhteyteen. Tehtävässä voi harjoitella myös kartan lukemista, aikataulun suunnittelua ja matkustusaikojen laskemista.
- Opettaja: jos teette tehtävän tunnilla, voit heijastaa luokan seinälle tiivistelmän ohjeista.