Oma yritys
Onko sinulla idea, miten voisit ansaita rahaa? Oletko jo perustanut oman harjoitusyrityksen? Kerro ideastasi tai harjoitusyrityksestäsi. Voit tehdä tehtävän yksin, parin kanssa tai ryhmässä.
Kokeile yrittämistä
Yritys on työpaikka, jossa työskentelee yksi tai useampi ihminen. Yritykset myyvät tuotteitaan tai palveluitaan. Jotkut yritykset myös valmistavat itse tuotteitaan. Yrityksen tavoite on ansaita enemmän rahaa, kuin mitä se käyttää toimintaansa. Yrittäjäksi sanotaan henkilöä, joka omistaa yrityksen. Idean ja innostuksen omalle yritykselle voi saada omista vahvuuksista, taidoista ja osaamisesta.
Mitä osaat erityisen hyvin? Mieti myös, millaisia tuotteita tai millaista apua lähiympäristössäsi voitaisiin tarvita. Kaipaako naapurisi apua koiran ulkoiluttamiseen? Tarvitseeko joku tuttusi apua älylaitteiden käyttämisessä? Keksi yritysidea tai perusta oma harjoitusyritys. Harjoitusyritys voi olla esimerkiksi kioski kotikadulla tai koulun vanhempainillassa, siivousta, tai vaikka itse tehtyjen korttien myyntiä.
Apukysymyksiä tehtävän tekemiseen:
- Mikä on harjoitusyrityksen nimi?
- Millainen logo harjoitusyrityksellä on?
- Millaisia tuotteita tai palveluita harjoitusyritys myy?
- Kenelle myytävä tuote tai palvelu on tarkoitettu?
- Miten harjoitusyrityksen tuotteita tai palveluita voi mainostaa?
Pohdi myös ideasi tai harjoitusyrityksesi ympäristöystävällisyyttä.
Kilpailutyö
Palauta kilpailutyönä vapaamuotoinen esitys, juliste tai video, jossa esittelet oman harjoitusyrityksen. Kerro, millaisia tuotteita tai palveluita harjoitusyrityksesi myy. Kenelle ne on tarkoitettu? Kerro erityisesti siitä, jos olet jo kokeillut myydä tuotteitasi tai palveluasi ja mitä olet oppinut. Voit myös esitellä harjoitusyrityksen idean, jota haluaisit kokeilla tulevaisuudessa. Alla muutamia apukysymyksiä tehtävän tekemiseen:
- Mistä sait idean harjoitusyrityksellesi?
- Mikä on harjoitusyrityksesi nimi?
- Onko harjoitusyritykselläsi omaa logoa tai mainosta?
- Millaisia tuotteita tai palveluita harjoitusyrityksesi myy?
- Kenelle myytävä tuote tai palvelu on tarkoitettu?
Palauta lisäksi vapaamuotoinen kuvaus kilpailutehtävän tekemisestä. Kuvaus on osa kilpailutyötä. Kerro, mitä vaiheita työn tekemiseen sisältyi, miten työskentely onnistui ja mitä opit. Muista myös mainita, jos käytit työssä lähteitä.
Palauta tiedostot PDF-tiedostona ja/tai kuvatiedostoina (JPG tai PNG). Jos kilpailutyösi sisältää videon tai äänitteen, palauta se YouTube-linkkinä. Videon maksimipituus on 5 minuuttia. Jos kilpailutyö sisältää linkkejä, tarkista niiden toimivuus kopioimalla linkin osoite ja avaamalla se yksityisessä ikkunassa (Incognito-tila).
Ennen työn lähettämistä lue tarkemmat ohjeet kuvauksen tekemiseen ja kilpailutyön palauttamiseen sekä videon palauttamiseen.
Vinkkejä tekemiseen
- Tehtävään voi osallistua Yrityssankari-ohjelmassa toteutetulla yrityksellä.
- Videoita ja juttuja yrittäjyydestä, joilla voi orientoitua teemaan lasten kanssa: Roni Back: Kannattaako perustaa oma yritys?, Koulusafkayrittäjät, 100 ammattiosaaja: maalari, Ylen juttu 9-vuotiaan Nooan kioskista.
- Työskentelyn voi aloittaa myös pohtimalla, millaisia ammatteja lapset tietävät etukäteen. Tietävätkö he, mitä heidän huoltajansa tekevät työkseen? Onko lapsilla omaa unelma-ammattiaan?
- Yrityksistä keskustelun voi aloittaa esimerkiksi etsimällä ja tunnistamalla kuvia eri yritysten logoista. Keskustelukysymyksiä työskentelyyn:
- Mikä on yritys?
- Mitä yrityksiä tiedät? Onko lähiympäristösi yrityksiä?
- Tunnetko jonkun, joka on yrityksessä töissä?
- Millaisissa yrityksissä olet käynyt? Oletko ostanut jonkun yrityksen tuotteita tai palveluita?
- Millainen yritys olisi kiva olla olemassa? Mitä yritys tekee?
- Mitä yrityksessä tapahtuu päivän aikana?
- Voitte myös lähteä tutustumiskävelylle koulun lähiympäristöön ja havainnoida, millaisia yrityksiä ja ammatteja sieltä löytyy.
- Opinkirjon Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Kestävä tulevaisuus –teeman tehtäväpaketista löydät myös ideoita, miten käsitellä yrittäjyysteemaa lasten kanssa.