Siirry sisältöön

Robotti työkaverina 

Millaisissa tehtävissä robotti olisi hyvä työkaveri? Missä asioissa se voisi auttaa sinua? Suunnittele oma robotti työkaveriksesi.

Tehtävän voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä. 

Mihin kaikkeen robotti pystyy? 

Tekoäly ja robotiikka ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina, ja kehityksen uskotaan jatkuvan. Robotteja ja tekoälyä hyödynnetään jo nyt monissa työtehtävissä.  

Jos pystyisit rakentamaan itsellesi ihan millaisen tahansa tekoälyä hyödyntävän robotin, mitä se osaisi tehdä? Millaisissa työtehtävissä siitä olisi apua sinulle, lähipiirillesi tai ihmisille yleisemminkin? Suunnittele robotti, joka voisi tulevaisuudessa toimia työkaverinasi. Voit halutessasi myös rakentaa, 3D-tulostaa tai mallintaa jollakin tietokoneohjelmalla prototyypin robotistasi. 

Pohdi ainakin seuraavia asioita: 

  • Miltä robottisi näyttää? 
  • Millaisia töitä robottisi voisi tehdä tai missä siitä voisi olla apua? 
  • Mitä robottisi ei osaa?  
  • Missä tehtävissä ihminen olisi parempi työkaveri kuin robottisi? 
  • Voiko robotin kanssa tulla ongelmia? 
  • Miten robotin käyttö ja valmistaminen vaikuttaa ympäristöön? 
  • Voisiko robotistasi tehdä kaupallisen tuotteen, jota voisit myydä asiakkaille? 

Kilpailutyö 

Kerro robotistasi haluamallasi tavalla. Voit esimerkiksi piirtää, kirjoittaa tai kuvata videon 

Palauta lisäksi vapaamuotoinen kuvaus kilpailutehtävän tekemisestä. Kuvaus on osa kilpailutyötä. Kerro, mitä vaiheita työn tekemiseen sisältyi, miten työskentely onnistui ja mitä opit. Muista myös mainita, jos käytit työssä lähteitä. 

Palauta tiedostot PDF-tiedostona ja/tai kuvatiedostoina (JPG tai PNG). Jos kilpailutyösi sisältää videon tai äänitteen, palauta se YouTube-linkkinä. Videon maksimipituus on 5 minuuttia. Jos kilpailutyö sisältää linkkejä, tarkista niiden toimivuus kopioimalla linkin osoite ja avaamalla se yksityisessä ikkunassa (Incognito-tila).   

Ennen työn lähettämistä lue tarkemmat ohjeet kuvauksen tekemiseen ja kilpailutyön palauttamiseen sekä videon palauttamiseen.   

Vinkkejä tekemiseen 

  • Opettaja tai ohjaaja: etsikää yhdessä tietoa siitä, miten tekoäly toimii, millaisissa työtehtävissä sitä voi hyödyntää ja mitä rajoituksia sen käyttöön liittyy. 
  • Huomioikaa työskennellessänne erilaisten tekoälysovellusten ja -työkalujen ikärajat. 

Jaa sosiaalisessa mediassa