Siirry sisältöön

Unelmien paikka  

Millainen olisi unelmiesi paikka vapaa-ajan viettämiseen? Mitä siellä voisi tehdä? Suunnittele vapaa-ajan viettopaikka tai jokin siihen liittyvä kaluste, esine tai palvelu.

Tehtävän voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä. 

Toimi kuin arkkitehti ja muotoilija  

Arkkitehtuuri ja muotoilu eivät ole vain esineiden valmistusta tai tilojen ja paikkojen rakentamista, vaan ajattelua ja uusien ideoiden kehittämistä. Suunnittelijat käyttävät paljon aikaa erilaisten vaihtoehtojen ja ratkaisujen pohtimiseen. Suunnittelussa mietitään tarkkaan, kenelle suunnitellaan, kysytään kysymyksiä ja tutkitaan uteliaasti. Suunnitteluun tarttumalla voit harjoitella monia yrittäjyyteen ja yritteliäisyyteen liittyviä taitoja kuten luovaa ongelmanratkaisua sekä sinnikkyyttä. 

 

Valitse tehtävä a) tai b). 

a) Suunnittele unelmiesi vapaa-ajanviettopaikka. Kenelle se on suunnattu, mitä siellä voi tehdä ja miltä siellä näyttää? Suunnittelemasi paikka voi olla fyysinen tai digitaalinen. Miten paikan rakentaminen ja käyttäminen voitaisiin rahoittaa? Pohdi myös suunnitelmasi ympäristöystävällisyyttä ja kestävyyttä. 

 b) Suunnittele kaluste, esine tai palvelu, jollainen voisi olla unelmiesi vapaa-ajanviettopaikassa. Miksi juuri suunnittelemasi tuote tekee paikasta erityisen? Kenelle tuote on suunnattu? Mitä se voisi maksaa? Pohdi myös tuotteesi ympäristöystävällisyyttä ja kestävyyttä. 

Toimi kuin arkkitehti ja muotoilija. Älä siis tartu heti ensimmäiseen ideaan, vaan tarkkaile, havainnoi ja mieti hetki näkemääsi. Aiheeseen syventyminen voi sisältää erilaista havainnointia, kyselyjä, ideoiden jakamista, testaamista, rakentamista ja muuta toimintaa. Pohdi, voitko hyödyntää kierrätysmateriaaleja työn suunnittelussa ja tekemisessä. 

Kilpailutyö 

Kilpailutyöhön tulee sisältyä sekä tekstiä että visuaalista materiaalia. Kerro ja näytä, mitä olet tehnyt. Kirjallinen osuus voi olla esimerkiksi tekstidokumentti, esitys tai juliste. Jos haluat, voit liittää kuvia ja/tai kaavioita esitykseen tai julisteeseen. Halutessasi voit tehdä myös erillisen visuaalisen esityksen esimerkiksi sarjakuvan, kuvakollaasin tai videon. Suunnitteluun soveltuu hyvin myös kolmiulotteinen rakentelu ja mallintaminen, jonka tuloksia voit kuvata osana kilpailutyötä. 

Kerro kilpailutyössä, millaisia eri vaiheita työn tekemiseen sisältyi sekä miten ajatukset ja ideat tarkentuivat työn tekemisen aikana. Mistä idea sai alkunsa? Mikä onnistui hyvin? Mitä ensi kerralla voisi tehdä eri tavalla? Liitä mukaan myös työn tekemisen aikana syntyneet suunnitelmat, luonnokset ja muut mahdolliset dokumentit. Muista kertoa myös, jos käytit työssä lähteitä tai tekoälyä. 

Palauta tiedostot PDF-tiedostona ja/tai kuvatiedostoina (JPG tai PNG). Mahdollisen videon maksimipituus on 5 minuuttia, ja se tulee palauttaa Youtube-linkkinä. Jos kilpailutyö sisältää linkkejä, tarkista niiden toimivuus kopioimalla linkin osoite ja avaamalla se selaimessa yksityisessä ikkunassa (Incognito-tila). 

Ennen työn lähettämistä lue tarkemmat ohjeet kilpailutyön palauttamiseen sekä videon palauttamiseen.  

Vinkkejä tekemiseen 

Muotoiluprosessin askeleet:   

  1. Ongelma: etsitään ongelmaa, joka halutaan ratkaista. Uteliaisuus: Huomataan asioita. Otetaan selvää. Tutkitaan aistit avoimena.  
  2. Empatia: Suunnitellaan kaikille. Eläydytään uteliaasti. Tunteet ja tunnelmat mukaan.  
  3. Ideointi: Herätetään keksijän aivot. Tärkeintä on ideoiden määrä sekä hyvä, kannustava ja avoin ilmapiiri.  
  4. Luonnostelu: Luonnostellaan jalostaen ideoita ja yhdistellen niitä. Tärkeintä on ymmärrettävyys, ei työn jälki. Ideat saavat muodon.  
  5. Prototyyppi: Selvitetään, miten suunnitelma toimii käytännössä. Rakennetaan testirata uudelle toiminnalle. Keksitään, miten testata helposti ja nopeasti.  
  6. Testaus: Kutsutaan kaikki käyttäjät mukaan. Kokeillaan yhdessä, miten palvelu toimii. Ratkaisu on jo lähellä.  
  7. Jatkokehittely: Hyödynnetään havainnot ja palautteet. Vielä on monenlaisia mahdollisuuksia kehittää eteenpäin. Kohti parempaa!  
  8. Lanseeraus: On aika olla ylpeä aikaansaannoksista. Lanseeraus näyttelyn tai blogin avulla. Juhlan paikka – koko yleisö mukaan!  
  9. Osallistava arviointi
      

Tehtävä on kehitetty yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kanssa.  

 

Jaa sosiaalisessa mediassa