Siirry sisältöön

Herkkuja hävikistä!

Suunnittele ja toteuta reseptiohje, jossa hyödynnetään hävikiksi joutuvia raaka-aineita.

Suunnittele ja toteuta reseptiohje, jossa hyödynnetään hävikiksi joutuvia raaka-aineita.

Tehtävän voi tehdä yksin, parin kanssa tai ryhmässä.

Miten ylijäämäruokaa voisi hyödyntää paremmin, ettei se joutuisi roskiin? Mitä ruoka-aineita on helppo hyödyntää hävikin vähentämisessä? Millaisia herkkuja ja reseptejä keksit hävikkiin joutuvasta ruuasta?

Tehtävän teema: Vastuullisuus ja hiilijalanjälki

Ruokahävikkiä syntyy maailmassa valtavasti. Hävikki tarkoittaa ruoka-aineita ja aterioita, jotka jäävät syömättä. Tuotamme ja valmistamme siis enemmän ruokaa kuin ehdimme syödä.

Jokainen meistä voi vaikuttaa hävikin vähentämiseen. Pienet arkiset teot, kuten oman jääkaapin aineksien tutkiminen ja ruuaksi valmistaminen ovat tekoja hävikin ehkäisemiseksi. Tarkka kokki loihtii tähteeksi jääneestä ruuasta uusia herkkuja. Suomesta löytyy useita erilaisia hävikkiruokaan liittyviä yrityksiä.

Tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa reseptiohje, jossa hyödynnetään hävikiksi joutuvia raaka-aineita. Annos valmistetaan itse ja valmiista ruoka-annoksesta otetaan myös kuva. Kerrothan reseptin yhteydessä, millä tavalla hävikin syntymistä ehkäistiin.

Reseptissä aineksina voivat olla esimerkiksi parhaat päivänsä nähneet hedelmät ja vihannekset, kaurapuuron jämät tai parasta ennen -päiväyksen umpeutumista lähestyvät kuiva-aineet.

KILPAILUTYÖ: 

Kilpailutyö on oppimispäiväkirja, johon lisätään mukaan kirjallinen reseptiohje ruoka-annoksesta.

Kirjallisessa reseptiohjeessa tulee olla:

  • Annoksen nimi
  • Itse otettu kuva annoksesta
  • Lyhyt ja selkeä ohje annoksen valmistamiseen
  • Sanallinen selitys siitä, miten annoksen valmistaminen vähentää ruokahävikkiä

Oppimispäiväkirjassa kerrotaan kilpailutyön eri vaiheista: suunnittelusta, toteuttamisesta ja lopputuloksesta. Kerro oppimispäiväkirjassa, mitä opit. Lue vinkkejä oppimispäiväkirjan tekoon.

VINKKEJÄ TEKEMISEEN:

  • Hyödynnä resepteihin ja kuvaideoihin 4H:n TOP-tehtäväpankkia. Pankista löytyy kymmeniä erilaisia ruokaohjeita. Millaisia ideoita saat TOP-tehtäväpankista oman hävikkiruokareseptin suunnitteluun?
  • Tutustu ruokahävikkiin liittyviin nettisivustoihin: Ruokahävikki Suomessa | Saa Syödä! ja Ruokahävikki | Kuluttajaliitto
  • Jos toteutatte tehtävän parina tai ryhmässä, miettikää yhdessä työnjakoa. Kuka keksii reseptin ja kuka valokuvaa valmiin annoksen?
  • Pohdittavaksi: minkälaisia ruokia kotonasi jää yli ja joutuu hävikkiin? Miten ruuan joutumista roskiin kotona tai koulussa voisi estää paremmin?

OPPIMISTAVOITTEITA:

  • Mahdollisuuksien havainnointi ja hahmottaminen sekä niihin tarttuminen
  • Vastuunottaminen
  • Kyky muuttaa ideat toiminnaksi

Kilpailutyö on toteutettu yhteistyössä 4H:n kanssa.

Jaa sosiaalisessa mediassa