Siirry sisältöön

Yrittämisen sävelet

Säveltäkää kappale ja tehkää oma musavideo.

Säveltäkää kappale ja tehkää musavideo

Sanoittakaa ja säveltäkää yhdessä oma laulu, jonka aiheena on rohkeus ja yrittäminen.

Inspiraatioksi voitte kuunnella seuraavat kappaleet:

Kun laulu on valmis, esittäkää se ja videoikaa tai äänittäkää esityksenne. Halutessanne voitte kuvata oikean musiikkivideon.

Koostakaa laulun tekemisestä lyhyt portfolio eli näytekansio. Portfoliossa kerrotaan työn etenemisestä alusta loppuun. Siihen kootaan työn toteuttamisen aikana syntyneitä tuotoksia: suunnitelmia, luonnoksia ja valmiita töitä eli laulunne sanat ja esitys. Vinkkejä portfolion ja videon tekoon.

Ääni- ja videotallenteiden suositeltu yhteispituus on enintään noin 5 minuuttia. Muistakaa laittaa työhönne nimenne, oppilaitoksenne nimi sekä kilpailusarja ja tehtävän nimi (sarja 3, ryhmätyö: Anna mennä lennä).

Vinkkejä tekemiseen

Tekstin voi tehdä ilman musiikkia tai sen voi rakentaa kappaleen päälle. Esimerkiksi internet-selaimessa toimivalla JamStudio-ohjelmalla voi valita haluamansa sointukierron, jonka päälle voi alkaa sovittamaan tekstiä. Hyvä perussääntö on lähteä rakentamaan säkeistö tai kertosäe muodostamalla neljä lausetta, joista kussakin on 4-8 sanaa (sanamäärä riippuu tavumääristä: kun sanoissa on paljon tavuja, sanoja tulee yhteensä vähemmän). Kehitelkää itse melodia tai räpätkää sanoja sointupohjan päälle.

Laulun rakenne voi olla esimerkiksi säkeistö+kertosäe+säkeistö+kertosäe+kertosäe. Lauseita voi muodostaa esimerkiksi niin, että aluksi pohditte rohkeuteen ja yrittämiseen liittyviä tärkeitä sanoja, jonka jälkeen lähdette rakentamaan lauseita näiden sanojen ympärille. Ohjeita ja vinkkejä laulun tekemiseen voit etsiä myös internetistä, muun muassa nettisivu Goodies! antaa neuvoja oman laulun kirjoittamiseen.

JamStudion lisäksi musiikin voi säveltää instrumenteillä tai muilla musiikinteko-ohjelmalla, kuten GarageBand, Music Maker JAM tai Walk Band. Näitä ohjelmia voi ladata kännykkään, tablettiin tai tietokoneeseen. Musiikin säveltämiseen käytettäessä GarageBandia (iPad), Anssi Leppäsen kokoama ohjelmateriaali löytyy täältä. Kappaleen, jossa on vain yksi säestysinstrumentti ja laulu, voi nauhoittaa esimerkiksi ohjelmalla Twotrack Studio Recorder. Kappaleeseen on helpointa ottaa neljän soinnun sointukierto, joka joko pysyy muuttumattomana koko kappaleen ajan tai vaihtuu kertosäkeeseen mentäessä.

Ohjeita ja vinkkejä musiikkivideon tekoon löytyy osoitteesta Kaikki kuvaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa