Siirry sisältöön

Sinun vuorosi loistaa

Säveltäkää ja sanoittakaa kappale.

Säveltäkää kappale rohkeudesta ja yrittämisestä

Sanoittakaa ja säveltäkää yhdessä kappale, jonka aiheena on rohkeus ja yrittäminen. Inspiraatiota voi hakea seuraavista kappaleista:

Kun laulu on valmis, esittäkää se ja videoikaa tai äänittäkää esityksenne. Halutessanne voitte kuvata kappaleeseen musiikkivideon. Lue lisää videosta kilpailutyönä.

Koostakaa laulun tekemisestä lyhyt portfolio eli näytekansio. Portfoliossa kerrotaan työn etenemisestä alusta loppuun. Siihen kootaan työn toteuttamisen aikana syntyneitä tuotoksia: suunnitelmia, luonnoksia ja valmiita töitä eli laulunne sanat ja esitys. Pohtikaa portfoliossanne myös oman kappaleen tekemiseen vaadittavia asioita. Mitä kaikkea kappaleen säveltämiseen ja musavideon tekemiseen tarvitaan? Vinkkejä portfolion ja videon tekoon.

VINKKEJÄ TEKEMISEEN 

Tekstin voi tehdä ilman musiikkia tai sen voi rakentaa kappaleen päälle. Esimerkiksi internet-selaimessa toimivalla JamStudio-ohjelmalla voi valita haluamansa sointukierron, jonka päälle voi alkaa kokeilla tekstiä. Hyvä perussääntö on lähteä rakentamaan säkeistöä tai kertosäettä muodostamalla neljä lausetta, joissa kussakin on 4-8 sanaa (sanamäärä riippuu tavumääristä: kun sanoissa on paljon tavuja, sanoja tulee yhteensä vähemmän). Kehitelkää itse melodia tai räpätkää sanoja sointupohjan päälle.

Laulun rakenne voi olla esimerkiksi säkeistö+kertosäe+säkeistö+kertosäe+kertosäe. Lauseita voi muodostaa esimerkiksi niin, että aluksi pohditte rohkeuteen ja yrittämiseen liittyviä tärkeitä sanoja, jonka jälkeen lähdette rakentamaan lauseita näiden sanojen ympärille. Ohjeita ja vinkkejä laulun tekemiseen voit etsiä myös internetistä, muun muassa nettisivu Goodies! antaa neuvoja oman laulun kirjoittamiseen.

JamStudion lisäksi musiikin voi tuottaa soittimilla tai muilla musiikinteko-ohjelmilla kuten GarageBand, BandLab, Music Maker JAM tai Walk Band. Ohjelmat voi ladata kännykkään, tablettiin tai tietokoneeseen. Kappaleen, jossa on vain yksi säestysinstrumentti ja laulu, voi nauhoittaa esimerkiksi ohjelmalla Twotrack Studio Recorder. Kappaleeseen on helpointa ottaa neljän soinnun sointukierto, joka joko pysyy muuttumattomana koko kappaleen ajan tai vaihtuu kertosäkeeseen mentäessä.

Ohjeita ja vinkkejä musiikkivideon tekoon löytyy osoitteesta Kaikki kuvaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa