Siirry sisältöön

Toteuta suunnitelma tai esitys mielikuvitusmatkastasi yrityksen omistajaksi.

Tehtävän voi tehdä yksin tai yhdessä. 

Nuoret ovat entistä kiinnostuneempia yrittämisestä. Samaan aikaan yrittäjät ikääntyvät ja olemassa oleville yrityksille tarvitaan jatkajia. Yritystä ei aina tarvitse aloittaa tyhjästä, vaan omistajanvaihdos voi olla reitti yrittäjyyteen.

Teema: Yrittäjyys, omistajanvaihdos

Tiivistetysti omistajanvaihdos tarkoittaa sitä, että yritys myydään perhepiirin ulkopuolelle, yrityksessä tehdään sukupolvenvaihdos perhepiirin sisällä tai yrityksessä tehdään jokin muu omistusjärjestely. Onnistuneilla omistajanvaihdoksilla voidaan kehittää ja kasvattaa yrityksiä, luoda työpaikkoja, tukea alueiden vetovoimaa, säilyttää palveluiden saatavuus sekä osaaminen. Onnistunut omistajanvaihdos tarvitsee kuitenkin hyvää suunnittelua sekä valmistelua ja aikaa. 

Tutustu tehtävässä sivustoihin, joissa on olemassa olevia yrityksiä myynnissä. Valitse sieltä yksi sinua kiinnostava yritys ja lähde mielikuvituksissasi yrityskaupoille. Kuvittele, että olisit lähdössä ostamaan yritystä.

Toteuta suunnitelma, miten omistajanvaihdoksella sinusta voisi tulla yrittäjä yritykseen. Esittele kilpailutyössäsi lyhyesti yritys, jonka olisit kuvitteellisesti ostamassa. Suunnitelmasi voi sisältää esimerkiksi:

  • Analyysiä yrityksestä: Mitkä voivat olla yrityksen menestystekijät, heikkoudet ja vahvuudet?
  • Aikataulun ja vaiheita: Mitä valmistautumista yrityksen ostoon liittyy ja mitä on otettava huomioon?
  • Millaista asiantuntija-apua tarvitaan? Millaisia dokumentteja tarvitaan?
  • Minkälaisia rahoitusvaihtoehtoja kaupalle voisi löytyä?

Lähteet: Suomen Yrittäjät, Omistajanvaihdosfoorumi, Uusyrityskeskus

KILPAILUTYÖ: 

Palauta kilpailutyönä vapaamuotoinen suunnitelma tai esitys mielikuvitusmatkastasi olemassa olevan yrityksen omistajaksi. Suunnitelma voi olla kirjallinen tuotos, PowerPoint-esitys tai video (max. 5 min.), jossa kerrot suunnitelmastasi. Muista esitellä kilpailutyössäsi lyhyesti yritys, jonka olisit kuvitteellisesti kiinnostunut ostamaan.

VINKKEJÄ TEKEMISEEN: 

OPPIMISTAVOITTEITA: 

  • Mahdollisuuksien havainnointi ja hahmottaminen sekä niihin tarttuminen
  • Kyky ymmärtää, tunnistaa ja hallita riskejä
  • Kyky ymmärtää taloutta ja sen toimintaa

Jaa sosiaalisessa mediassa